Hva kommer først – angst eller søvnmangel?

Av: Biovita / Publisert: December 7, 2020

Det er lite som er så slitsomt som å bli liggende å vri seg når man skal sove. Toget av tanker slutter ikke å kjøre, og man kan bli enda mer stresset når man ser på klokka og vet at man burde ha sovnet allerede. I verste fall kan det lede til enda mer søvnmangel og angst.

Kan forskningen gi oss svar på hvordan søvnmangel og angst henger sammen?

Gjennom et studie gjennomført av Institutten for psykisk helse ved NTNU, fikk en gruppe søvnforskere et uventet svar på hva som kjennetegner de ulike typene av søvnløshet. Èn av funnene søvnforskerne oppdaget var hvor ulike nivåene av angst hos de ulike gruppene..

HUNT-undersøkelsen

Søvnløshet, eller insomni, er ulik fra person til person, men den kan deles inn i tre hovedgrupper: at man har innsovningsproblemer, at man våkner veldig tidlig eller at man våkner flere ganger om natten.

I HUNT-studien deltok 4317 personer som hadde rapportert minst ett symptom på søvnløshet, og 3616 kontrollpersoner uten søvnplager. Blant spørsmålene rundt søvnløshet omfattet også spørsmål om angst, og da søvnforskerne sammenlignet svarene oppdaget de at det var personene med søvnproblemer som hadde høyest angstnivå.

En klar sammenheng mellom søvnvansker og “skru av hjerneaktiviteten”

At personer som sliter med søvn også plages av angst og depresjon er kjent, men få har undersøkt forskjellen mellom de tre ulike typene av søvnløshet. HUNT-undersøkelser peker på at personer med innsovningsproblemer har et betydelig høyere nivå av angst enn de andre to typene.

Angstnivået var midlertidig ikke veldig høyt, og det er ikke alle som trenger profesjonell hjelp – det forskerne synes var mest interessant var forskjellen mellom personene med de ulike symptomene. Og det kunne se ut som at de med innsovningsproblemer slet med å skru av hjerneaktiviteten.

Sliter med å skru av hjernen

Mange som sliter med angst har ofte en del bekymringer, og den kognitive aktiviteten kan derfor være vanskelig å skru av når man skal sove. 

HUNT-undersøkelsen gir ikke et entydig svar på om det er angsten eller søvnproblemene som kommer først, og annen forskning igjen viser at psykiske plager som stress ofte blir bedre når man behandler angsten.

Kan utvikle søvnangst 

Søvnforskere mener at disse to lidelsene kan opprettholde hverandre og på den måten skaper en ond sirkel av stress. Noen blir så stresset at de utvikler søvnangst. 

Søvnangst er rett og slett at personen tror at det er så skadelig med for lite søvn at de utvikler en overdreven angst for søvnmangel. 

Psykiske plager er ofte sammensatt av flere utfordringer, og det er altså ikke så enkelt å svare på om det er angsten eller søvnproblemene som kommer først. Det vi vet helt sikkert er søvn er helt nødvendig for at kroppen skal fungere som normalt og at personer som får en god natts søvn har lettere for å takle de hverdagslige oppgavene.

Sånn tok Lill Tove nattesøvnen tilbake

– Da jeg oppdaget Sov-Godt snudde alt...

Ja, du blir faktisk mindre attraktiv av lite søvn

Skjønnhetssøvnen er ikke lenger en myte...